Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MOT társasági hírek>>

A MOT legfrissebb hírei


Hírkategória: Társasági hír
 • Főtitkrári beszámoló - 2007-2010 időszakról
  [2010.06.18.] - Dr. Zahár Ákos - Hírkategória: Társasági hír
  Tisztelt Közgyűlés!

  A 2009 júniusában Szolnokon megrendezésre került legutóbbi közgyűlésünk óta a következő kiemelkedő események történtek társaságunkban:

  Szolnokon nagy sikerrel zárult a Magyar Ortopéd Társaság 52. Kongresszusa, ahol mind a tudományos tartalom, mind a társasági programok nagy tetszést arattak a résztvevők között. Társaságunk tiszteletbeli taggal a 2009-es évben nem bővült.
  A Fiatal Ortopéd Orvosok Fórumán legjobb előadás díjban az I. szekcióban Domos Gyula (SE Ortopédiai Klinika), a II. szekcióban Lazáry Áron (Országos Gerincgyógyászati Központ) részesültek. Mindketten EFORT ösztöndíjat nyertek el. Az EFORT travelling fellowshipjéről és a visiting fellowshipről a magyar résztvevők beszámoltak korábban honlapunkon. A második legjobb előadás díjban Andrónyi Kristóf (Semmelweis Egyetem) és Forster Horváth Csaba (SE Ortopédiai Klinika) részesültek, akik 1 éves SICOT tagságot kaptak. Dollinger Gyula Emlékérem 2009. évi kitüntetettje Mike György főorvos volt Egerből.
  Zinner Nándor pályázatra sem tavaly, sem 2008-ban nem érkezett pályamunka. Annál örvendetesebb, hogy ez a rossz tendencia nem folytatódott 2010-ben, és ismét van Zinner pályaművünk!
  A 2009-es Protézis Kerekasztal rendezvényünket a magyar protézisgyártás fellegvárában, Hódmezővásárhelyen rendeztük. Mészáros professzor úr és csapata gondoskodtak a magas szakmai színvonalról. Külön öröm számunkra, hogy magas állami kitüntetésben részesült Blaskovics igazgató úr, a Metrimednél végzett több évtizedes fejlesztőmunka és innovatív gyártási technológia elismeréseként. Bucsi elnök úr jelen volt a Parlamentben az átadási ünnepségen.
  Szintén az elmúlt év kiemelkedő eseménye volt, hogy végre lezárult a Magyar Traumatológia és Ortopédia c. Lap leválása társaságunkról. Sikerült megalapítani a MATROKPLASZT Alapítványt, ami ezentúl a lap kiadója és gazdája lesz. Renner professzor úr főszerkesztői és alapítványi elnöki személye a garancia a lap további sikeres működésére.
  2009 őszén magas rangú thaiföldi orvoscsoport látogatott Magyarországra a Thai Királyi Ortopéd Társaság szervezésében. Waikakul elnök úr és Bucsi elnök úr tárgyalásokat folytattak a két nemzeti társaság hosszú távú együttműködéséről.

  Szintén az elmúlt egy év eseményei közé tartozik, hogy megalakult az új Ortopéd Szakmai Kollégium. Társaságunk is részt vett a jelöltállítás folyamatában. Hangody László elnök úr és Varga Péter Pál titkár úr vezetése alatt hatékonyan folyik a szakmai kollégium munkája. Többek között folytatódik a korábban már kidolgozott szakmai protokollok frissítése, kiegészítése, illetve új protokollok megalkotása.
  Ide tartozik az a média kampány is, melyet társaságunk kezdeményezett a Magyar Távirati Irodánál, a hazai ortopédia tarthatalan helyzetének feltárása érdekében. Bucsi elnök úr több alkalommal emelte fel a hangját a magyarországi ortopédiai osztályok ellehetetlenítése ellen.
  A protézis beültetések számának országos visszaesése ellenére a Magyar Protézis Regiszter tovább végzete munkáját az elmúlt 12 hónapban is. Számos kézzel fogható adat látott napvilágot, melyek a regiszter adatainak statisztikai feldolgozása nyomán váltak ismertté. Köszönet Böröcz István főorvos úrnak a fáradhatatlan munkájáért.
  Társaságunk Gyermekortopédiai Szekciójának életéből a következő eseményekről érdemes megemlékeznünk: A zágrábi EPOS kongresszuson 6 gyermekortopédiával foglalkozó kolléga képviselhette hazánkat. Marschalkó Péter főorvos nagy munkával összeállította a 2010 júniusától érvényes cipőfelírással kapcsolatos szakmai véleményezési anyagot. Szőke György docens úr bejelentette, a SE Ortopédiai Klinikán még az idén lehetségessé válik a spasztikus gyerekek járásanalízise. További örvendetes tény, hogy az év folyamán 3 gyermekortopédiával foglalkozó fiatal kolléga fejezte be záróvizsgáját letéve az EPOS nemzetközi gyermekortopédiai-traumatológiai tanfolyamát.
  A 2009-ben Dollinger Érdeméremmel kitüntetett Mike György főorvos úr a 2010 áprilisában megrendezésre került Dollinger Klub díszvacsorán tarthatta meg serlegbeszédét, melynek témája Markhot Ferenc munkássága volt. A vacsorára a már tradícionálisnak mondható patinás környezetben, a Magyar Tudományos Akadémián került sor.
  A 2010-es madridi EFORT kongresszus magyar szempontból különös jelentőségű volt, hiszen az EFORT jelenlegi elnöke, Szendrői Miklós professzor nyithatta meg a kongresszust. Szendrői professzor úr 2 éven keresztül vezeti a legnagyobb európai szakmai szervezetet, ami idéntől már saját folyóirattal is rendelkezik.
  Végezetül az elmúlt három évben főtitkári tevékenységem során kapott segítséget szeretném megköszönni. Köszönet illeti az Intellimed Kft-t a társaság web portáljának működtetéséért. Köszönet Országh Nórának, aki nélkül a honlapunk nem működhetne a megszokott szinvonalon. Köszönet a honlapot szponzoráló cégeknek, hogy portálunk a társaság büdzséjét nem terhelte az elmúlt 3 évben sem. Külön köszönjük ipari partnereinknek, hogy támogatták a Magyar Protézis Regiszter elektromos verziójának megvalósítását. Végül, de nem utolsó sorban köszönjük az Asszisztencia Kft munkatársainak a hosszú évek óta tartó, és minden évben egyre magasabb szintű szolgáltatást a kongresszusaink szervezésében.
  Köszönöm, hogy az elmúlt 3 évben főtitkárként szolgálhattam a társaságot.

  Dr. Zahár Ákos

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MOT társasági hírek>>