Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MOT társasági hírek>>

A(z) MOT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Dr. Bakay Endrére emlékezünk
  (1928. február 16 - 2010. október 13)
  [2010.11.09.] - MOT, Dr. Végh Róbert főorvos - Hírkategória: Általános
  Dr. Bakay Endre (1928. február 16 - 2010. október 13.)1953-ban avatták orvossá a Budapesti Orvostudományi Egyetemen, az ortopéd szakvizsgát 1958-ban tette le. 1980-ban egy ma is korszerű témával, a csontregeneráció vizsgálatával tudományos fokozatot, az orvostudomány kandidátusa címet nyerte el.
  Új elektrostimuláló készüléket szerkesztett a csontcallus képződés elősegítésére. Új módszert dolgozott ki a callus mechanikai jellemzőinek vizsgálatára. Elsőként alkalmazta a holografikus interferometria módszerét az igen kis mértékű deformációk regisztrálására.

  Dolgozott a János Kórház I-es belgyógyászati osztályán, majd az ORFI ortopéd osztályán, ezt követően 30 éven át a Semmelweis Egyetem Ortopéd Klinikáján.
  A Magyar Ortopédiai Társaság vezetőségi tagja volt 1982-95-ig.
  A Magyar Gerincgyógyászati Társaság és a Magyar Artroszkópos Társaság alapító tagja.
  1986-ban már az Ortopéd Klinika docense volt, amikor megpályázta és elnyerte a MÁV kórház ortopédiai osztályának vezetését.

  Széleskörű klinikai tapasztalatait kamatoztatva fejlesztette az osztályt tovább. Megvalósította a mozgásszervi betegek komplex ellátását, amely hazánk egészségügyi intézeteiben kevés helyen volt megtalálható.

  A csípőtáji, térdtáji osteotomiák, nagyizületi endoprotézisek beültetése, lábkorrekciós műtétek, a térdízületi artroszkópia rutin műtétekké váltak. Rendszeressé vált a tudományos munka is. 14 éven át, nyugdíjba vonulásáig a hazai és nemzetközi kongresszusokon számos előadást tartott munkatársaival.
  Az éves betegforgalom 10 000-ről 20 000-re nőtt.
  1989-ben a MÁV Kórház új, nyolc emeletes épületében az ortopéd-sebészeti osztály 9 szakorvosa és 7 gyógytornásza 36 ágyon látta el a betegeket.
  Mindez Bakay Tanár Úr kiváló szervezőkészségével jöhetett létre. Nem lehetett olyat kérni tőle, melynek megvalósításában ne segített volna minden lehetséges módon. Szerették, tisztelték munkatársai, barátai mint EMBERT, csupa nagy betűvel.

  A sors keményen bánt Vele. 9 évvel ezelőtt egy stroke következtében nemcsak fél oldala bénult meg, de beszédkészségét is elveszítette. Ettől kezdve igyekezett méltósággal viselni betegségét. 2 hónappal ezelőtt újabb stroke érte, melyből már nem tudott, nem akart felépülni.

  Halálával olyan orvosegyéniséget vesztettünk el, aki sokat tett az ortopédiai ellátás megszervezéséért és fellendítéséért.

  Dr. Végh Róbert főorvos
  Honvédkórház Állami Egészségügyi Központ
  Ortopedia osztály

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MOT társasági hírek>>