Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MOT társasági hírek>>

A(z) MOT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • In memoriam Dr. Kéry Lajos
  [2011.12.19.] - MOT - Hírkategória: Általános
  Dr. Kéry LajosAz elmúlt napokban vesztettük el a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika régi dolgozóját, dr. Kéry Lajost, aki negyven éven át, nyugdíjazásáig töretlen erővel végezte munkáját az intézet és a betegek megelégedésére.

  Dr. Kéry Lajos 1937. december 27-én született Budapesten. Középiskolai tanulmányait az I. István Fiúgimnáziumban 1956-ban jeles eredménnyel fejezte be, majd a Budapesti Orvostudományi Egyetem elvégzése után1962-ben az Ortopédiai Klinikára került, ahol 1966-ban szakvizsgázott. Az Utrechti Egyetem Orvosi Fakultásának meghívására 1969-70-ben egy évet Hollandiában töltött. Részt vett az ortopédiai osztály gyógyító és tudományos életében, a patológiai intézetben pedig kísérletes munkára nyílt lehetősége. Kutatási tevékenysége között említhető a veleszületett lábszárálízület hisztopatológiai vizsgálata, a vénás occlusio hatása a csont-, porc- és izomszövetekre állatkísérletes modellen. A Wouters professzorral kiépített tudományos kapcsolat évtizedeken át jelentős szerepet játszott a budapesti ortopédiai klinika életében. Hazatérése után aktívan részt vett az intézet gyógyító, oktató és tudományos munkájában. Ezt jelezte, hogy a hetvenes évek közepéig 32 tudományos közleménye jelent meg, és ugyanennyi előadást tartott hazai és nemzetközi kongresszusokon. 1981-ben kandidátusi fokozatot szerzett, „Kísérletesen létrehozott diaphysis sérülés és keringési zavar hatása az enchondralis csontképződés területén” témában. Kezdeti felnőtt ortopédiai tevékenysége fokozatosan a gyermekortopédiai irányba tolódott. A Magyar Tudományos Akadémia klinikai bizottságának tagjaként kutatási területe a gyermekkori gerincbetegségek szűrése, a prevenció és a kezelés lehetőségei téma volt. Nyugdíjba vonulása után is folytatta szakmai munkáját, a Szent Rókus Kórház és a Szent Imre Kórház főorvosaként elsősorban gyermekortopédiai tevékenységet végzett.

  A Magyar Ortopéd Társaság pénztárosaként az 1990-es években precízen vitte az egyesület pénzügyeit.

  Lelki otthonát a fasori evangélikus gyülekezetben találta meg. 1971-től a fasori gyülekezet presbitere, majd másodfelügyelője, 2000-től a Pesti Evangélikus Egyházmegye felügyelője volt. Szeretett fasori temploma megszépüléséért komoly anyagi áldozatot hozott: jelentős összeggel támogatta a legnagyobb harang elkészíttetését, valamint adakozott az oltártér új, márványlapos padlózatának elkészültéért is. Karitatív tevékenységének másik emléke a család szülőfalujának, Sárszentlőrincnek ajándékozott harang. Kitüntették a Déli Egyházkerület Hűségérmével és a Prónay Sándor-emlékplakettel.

  Kéry Lajos személyében egy szerény, halk szavú, szorgalmas, tudatos életet élő kollégánkat vesztettük el. Emlékét megőrizzük.

  Dr. Kiss Sándor

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MOT társasági hírek>>