Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MOT társasági hírek>>

A MOT legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Elnöki beszámoló a MOT 2012 évi közgyűlésén
  [2012.06.20.] - Dr. Kiss Jenő, Magyar Ortopéd Társaság elnöke - Hírkategória: Általános
  Dr. Kiss Jenő, Magyar Ortopéd Társaság elnökeA 2011-ben Debrecenben tartott közgyűlés óta eltelt egy éves időszak elnöki tevékenységéről a következő összefoglalást kívánom tenni:

  A tavalyi, debreceni kongresszus mint mindannyian tudjuk igen sikeres volt. A kitűnő szakmai és társasági program megszervezéséért és lebonyolításáért gratulálunk és köszönettel tartozunk Dr. Fekete Károly és Dr. Csernátony Zoltán kongresszusi elnök uraknak, az Asszisztencia Kft és az Intellimed munkatársainak, továbbá minden aktív kongresszusi résztvevőnek és kiállítónak.

  Kollégiumi tagozat és tanács
  2011 tavaszán megválasztott és újonnan felálló szakmai kollégium ortopéd tagozata és tanácsa még a tavalyi nyár folyamán megkezdte a munkát és a korábbi gyakorlatnak megfelelően havi rendszerességgel közös kollégiumi és MOT vezetőségi ülésen vitatjuk meg az aktualitásokat.
  A mindenki által ismert egészségügyi reform keretén belül számos változás zajlik, mellyel kapcsolatban nagyon sok egyeztetés és tárgyalás történt. A legégetőbb témák a teljesség igénye nélkül az államosítással kapcsolatos teendők, a régionális beteg utak és progresszivitási szintek meghatározása és a hozzá tartozó minimumfeltételek. Zajlik továbbá a protokollok aktualizálása is.

  Ortopédia helyzete, várólisták kérdése:
  A várólisták csökkentésére 2011 első felében elkülönített pénzkeretet az ortopédiai osztályok felhasználták, mely átmenetileg csökkentette a várólistákat. Sajnos a beígért folytatás elmaradt.
  A jövőre vonatkozóan változást hozhat a jelenleg feltöltés alatt álló országos várólista, mely amellett, hogy nagyon sok extra munkát jelent a kórházaknak számos előnnyel is járhat. A legfontosabb az, hogy kiszűrhetők lesznek a többszörösen várólistán lévő betegek, mely lehetetlenné tette eddig azt, hogy valós képet kapjunk a várakozó betegek számáról. Van továbbá olyan elképzelése az egészségügyi vezetésnek, hogy a várakozók számához a korábbiaknál jobban igazítják a kapacitásokat.
  Fontos tárgyalások folynak az ortopédiai és traumatológia osztályokon ellátható esetek vonatkozásában is.

  Országos protézisregiszter
  Tavalyi évtől a Magyar Traumatológus Társasággal folytatott hosszas tárgyalások után a hazai traumatológiai osztályok is csatlakoztak a regiszterhez. Sajnálatos módon a jelentési fegyelem egyenlőre igen csekély, csak néhány százalékos, mely probléma kiemelt témája volt a legutóbbi traumatológus társasági vezetőségi ülésnek.
  Megjegyezném, hogy az ortopédiai osztályok vonatkozásában is csak kb. 60 % a jelentési fegyelem.
  Természetesen cél a 100 % elérése mindkét szakmán belül, melynek alapvető feltétele lenne az, hogy az OEP a protézis regiszterben való jelentéshez kösse a finanszírozást.
  Erre vonatkozóan a döntéshozók, a finanszírozó és a ortopéd szakma között több csatornán is folynak tárgyalások, melyek remélhetőleg előbb-utóbb sikerrel járnak.

  DKOU 2011 Berlin
  A Német Ortopéd Társaság és Német Traumatológus Társaság tavaly őszi berlini kongresszusán Magyarország volt a vendég nemzet. Ennek keretén belül 3 traumatológiai és 3 ortopédiai témájú előadással szerepelt hazánk két társasága.
  Az előadások rendkívül színvonalasak voltak. Sajnálatos módon a többször megváltoztatott program miatt egy meglehetősen kedvezőtlen időpontban, elég szerény hallgatóság mellett tarthattuk meg az előadásokat.

  EFORT
  2012 májusában Berlinben az előző évinél szerényebb magyar részvétellel sikeresen lezajlott az EFORT Kongresszus.
  Az EFORT elnöki tisztében Szendrői Miklós professzor urat Pierre Hoffmeyer genfi professzor váltotta január 1-től. Szendrői professzor úr továbbra is az elnökség tagja maradt.
  Az EFORT továbbra is várja az European Journal of Orthopaedics and Trauma folyóiratban megjelentethető közlemények küldését.
  További fontos aktivitásai az EFORT-nak a visiting és travelling fellowship, a különböző instrukciós kurzusok és a nemzeti kongresszusokon tartott EFORT fórumok. Az ezekben való aktív részvételre mindenkit bíztatok.

  Egyéb rendezvények
  Örömteli volt látni, hogy az egy héttel ezelőtti Egri Traumatológus Kongresszuson jelentős számban szerepeltek előadóként vagy résztvevőként ortopéd kollégák és hasonló módon jelen kongresszuson is számos traumatológus kollégát üdvözölhetünk.
  Mint köztudott a jövő év júniusában Budapesten ismételten közös Ortopéd-Traumatológus Kongresszust rendezünk, melynek elnökei Handody László professzor és jómagam leszünk.
  A kongresszus témáira már most várjuk a javaslatokat.
  További érdekes rendezvényeink voltak az őszi győri protézis kerekasztal, mely a kitűnő szakmai program mellett lehetőséget adott az Audi gyár meglátogatására is.
  Idén tavasszal Kecskeméten majd Tatán volt egy-egy szűkebb körű de rendkívül magas színvonalú rendezvény. Az előbbi térdprotetika, az utóbbi a throboprofilaxis és a protetika aktualitásai témában.

  Dollinger díj
  A Dollinger bizottság idei évben a kézsebészetben továbbá az ortopédia és traumatológia közötti kapcsolat fejlesztésében elért sikereiért Renner Antal professzor úrnak javasolta a jelöltek közül a Dollinger emlékérmet, melyet az elnökség elfogadott.

  Dollinger vacsora
  Idén áprilisban is sor került a már hagyományos Dollinger Klub vacsorára, melyet az Asszisztencia Kft. nagyvonalú támogatásának köszönhetően idén is az Akadémia éttermében tarthattunk meg. A rendezvényen csaknem mindegyik Dollinger díjazott jelen volt felesége társaságában. A vacsorán Hangody László professzor úr emlékezett meg a tavaly elhunyt Sükösd László tanár úrról, valamint Szendrői Miklós professzor úr beszélt az ortopédia és traumatológia viszonyának európai vonatkozásairól.

  MOT különdíj
  A Dollinger bizottság javaslatát megfontolva a MOT vezetősége úgy döntött, hogy az idei évtől a kongresszus során a hazai ortopédiai betegellátás és szakmapolitikai kiemelkedő tevékenység alapján egy oklevél formájában különdíjat ad ki. A díjat előzetes jelölések alapján az elnökség ítéli oda. Ebben az évben Dr. Gáspár Levente, Dr. Palkonyai Gábor és Dr. Tóth János vehette át a díjat.

  Tisztújítás
  Az idei közgyűlés legfontosabb napirendi pontja a MOT tisztújító vezetőségválasztása, melynek eredményéről hamarosan értesülhetünk.
  A választás előkészítésében kiemelkedő szerepe volt Palkonyai Gábor, Rudner Ervin és Mike György főorvos uraknak. A munkájukat nagyban segítette Jakab Gábor főtitkár úr és az Intellimed és Asszisztencia csapata.  Tisztelettel,


  Dr. Kiss Jenő
  Magyar Ortopéd Társaság elnöke

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MOT társasági hírek>>
 • Keressük a legtöbb egészségügyi szakdolgozót adó magyar családot! >> Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara hírei

  [ 2018.10.23. ]

 • A WHO ebben az esztendőben „Never too early, never too late” szlogennel hirdette meg a COPD világnapot, melynek magyarországi eseményét is ennek szellemében...>> Magyar Gyermekorvosok Társasága hírei

  [ 2018.10.19. ]

 • Hidroklorotiazid - A nem melanoma típusú bőrrák (bazálsejtes karcinóma, laphámsejtes karcinóma) kockázata >> Magyar Hypertonia Társaság hírei

  [ 2018.10.19. ]

 • Tisztelt Professzor Asszony/ Úr! Tisztelt Főorvos Úr! A Magyar Sebész Társaság Észak-Kelet Magyarországi Szekció, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei...>> Magyar Sebész Társaság hírei

  [ 2018.10.19. ]

 • Jelen beszámoló a Magyar Nephrologiai Társaság (MANET) 2018. október 26-án, Egerben megrendezendő közgyűlésére készült, amely bemutatja a 2014-ben megválasztott...>> Magyar Nephrologiai Társaság hírei

  [ 2018.10.18. ]