Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MOT társasági hírek>>

A(z) MOT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A Csont és Ízület Évtizede hazai koordinátorának felhívása önszűrő tesztek kidolgozására
  [2008.10.21.] - MOT - Hírkategória: Általános
  Japánban, 2007-ben a népesség 22% -a volt 65 éven felüli, összesen 27.440.000 japán. A 80 éven felüliek száma 7.130.000 volt.
  Az Idősek Napja nemzeti ünnep Japánban, melyet szeptember harmadik hétfőjén tartanak.
  Elöregedettnek tartják azt a társadalmat, melynek 8-10%-a 65 éven felöli, ezért Japán nagyfokban elöregedettnek számít.

  Az ápolási szolgáltatásokat igénybevevők száma 2006-ban 4.300.000 idős volt Japánban. Az ápolás okai: sztrók (25,7%), szenilitás (16,3%), elesés, törések (10,8%), dementia (10,7%), ízületi betegségek (10,6%) vagyis a tartós ápolásra szorulók jelentős részét mozgásszervi problémák miatt ápolták.

  A Csont és Ízület Évtizede mozgalmát és célkitűzéseit komolyan veszik Japánban.

  A japán kormány 2007-ben átfogó egészségügyi reformot hajtott végre, és új egészségügyi stratégiát hirdetett meg. Az Egészségügyi, Munkaügyi és Népjóléti Minisztérium a tartós ápolásra szorulók számának csökkentésére pénzügyi alapot hozott létre az idősek mozgásszervi betegségének kutatására.
  E kutatás a mozgásszervi betegségek korai felismerésére és romlásuk megakadályozására irányul.
  A Japán Ortopédek Szövetsége olyan egyszerű teszt kidolgozását határozta el, melyben a magas kockázatú egyének, akik nagy valószínűséggel tartós ápolásra szorulnak, majd kiszűrhetők. Egyszerű tesztek segítségével az idősek saját maguk megállapíthatják saját mozgásképességüket, s felismerik a korai prevenció szükségességét.

  „Szuper idős” társadalomban az ortopéd-sebészet szerepe még fontosabb lesz.
  A Japán Ortopéd Társaság a nagyközönség számára is hangsúlyozza az „időskori mozgásszervi szindróma” megelőzését, ugyanakkor fokozza erőfeszítéseit, hogy a rászorulók részére magasszíntű ortopédiai ellátást biztosítsanak.

  Egyszerű, önszűrő tesztek kidolgozása nálunk is igen fontos lenne, hisz idős egyének mozgáskorlátozottsága, ápolásra szorulása, ágyhoz kötöttsége igen sok esetben megelőzhető.

  A Csont és Ízület Évtizede hazai koordinátora ezért felhívja a Nemzeti Hálózat orvosszakmai és betegszervezeteit, hogy fogjanak össze és kezdeményezzék ilyen kutatás megkezdését.
  Az Évtized Hazai Hálózatának képviselői vállalhatják ilyen kutatás koordinálását.

  Amennyiben ilyen önszűrő teszt kidolgozásában Ön részt kíván venni, jelezze azt dr. Bálint Gézának az bjd@t-online.hu e-mail címen.

  Köszönettel:

  Dr. Bálint Géza
  a Csont és Ízület Évtizede
  hazai koordinátora

  (Statisztikai adatok forrása: Kozo Nakamura: A„super-aged” society and the „locomotive syndrome”
  J. Orthop Sci (2008) 13:1-1 (Editorial)

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MOT társasági hírek>>
 • A MESZK Tolna Megyei Szervezete 2018. október 31-én időközi választást tart két megüresedett tisztség betöltésére.>> Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara hírei

  [ 2018.10.19. ]

 • A WHO ebben az esztendőben „Never too early, never too late” szlogennel hirdette meg a COPD világnapot, melynek magyarországi eseményét is ennek szellemében...>> Magyar Gyermekorvosok Társasága hírei

  [ 2018.10.19. ]

 • Hidroklorotiazid - A nem melanoma típusú bőrrák (bazálsejtes karcinóma, laphámsejtes karcinóma) kockázata >> Magyar Hypertonia Társaság hírei

  [ 2018.10.19. ]

 • Tisztelt Professzor Asszony/ Úr! Tisztelt Főorvos Úr! A Magyar Sebész Társaság Észak-Kelet Magyarországi Szekció, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei...>> Magyar Sebész Társaság hírei

  [ 2018.10.19. ]

 • Jelen beszámoló a Magyar Nephrologiai Társaság (MANET) 2018. október 26-án, Egerben megrendezendő közgyűlésére készült, amely bemutatja a 2014-ben megválasztott...>> Magyar Nephrologiai Társaság hírei

  [ 2018.10.18. ]